Gözler

23 Aralık 2009 Çarşamba





"Ah! O gözler yok mu? Deldi yüreğimi..."

"Gözler kalbin aynasıdır."
"Bir görsem gözlerini… Okurdum yüreğini."
"Gözlerinin derinliklerine bakmadan bir şey diyemem"


Ve daha bir sürü sözler...


Çok duydum ve çok duymuşsunuzdur bu sözleri. Hele de internet ortamında... Gözler... Gözler... Gözler… Elası, karası, yeşili, mavisi, kahvesi; üzümü, zeytini, hurması, volkanı, denizi... Hatta eşeği… Hatta hatta yılanı, akrebi.


Gecenin derinliklerinde bu takıldı kafama. Hiç kimse ile de yazışmadım bu konuda oysa. Sanırım bu sözün doluluğu vardı zihnimde… Yazılara döküldü birden…


Gözleri, bakışları şahit tutmaya yeminliyiz adeta. Neden bu kendimize güvensizlik anlayamıyorum. Yazıları okuyorum bloglarda ya da dergilerde; bakışların büyüsü anlatılıyor. Bir insanın karşı cinsini sevip sevmediği gözlerden belli oluyor(muş)... Bakışların şeklinden belli(imiş)... Bir bakışla o kişinin yalanları anlaşılıveriyor(muş). Hatta bir bakışla yürekler bile fethedilebiliyor(muş). Hiç sevmeyen bir yürek bile bir bakışa pes ediveriyor(muş).


Hatta hatta bu gözler; sahibince üretilen dostları, düşmanları, sevgilileri, doğruları, eğrileri, yalanları bile, mahareti ile hayalden gerçeğe dönüştürüp gösterebiliyor, bakabileni bu özelliklerle büyülüyor(muş.)


Ey yüce rabbim! Sadece bana vermedin demek ki bu müthiş gözleri. Ben eksik kaldım doğanın böyle üstün nimetlerinden...


Deseler ki bana; "Gözler bir enerji yayar, canlıları etkiler, güçlü bir iletişim aracı olur. Bilimselliği kanıtlandı.". Tamam… Elbette kabul ederim.


Deseler ki bana; "Gözler bakışların merkezidir. Gözlerdeki bakışa dinen nazar denir ve dinde nazar da vardır. Canlıları da etkilediği bir gerçektir.". İnanırım ve elbette kabul ederim.


Oysa yüzyıllar ötesinden dalga dalga yayılan hurafelerden biri gözlere bakıp, aşkı, sevdayı anlamak; hatta yargılamak...


Neymiş? Aşk, sevgi, gerçek, yalan gözlerden belli olur...


Neymiş? Gözlerine bir bakar; kendisine âşık mı değil mi hemen anlar…


Konuşan robot mübarek gözler… Ya da teknolojinin son harikası… Ruhun aynası… Arzuların habercisi...


Değil hiç biri... Sen ruhumu oku benim… Ya körsem? Aşkım ne olacak? Sahi körlere aşk yasak... Sevmeye ya da sevgilerini göstermeye hakları yok onların demek ki…


Özüne gelelim sözün. Evet; gözler harika bir etkileme aracı. İyi bir de doğuştan tiyatrocu isen, hatta gözlerinin rengi de muhteşemse, hatta bakışlarında da büyülü bir özellik varsa, hatta masken de çok güzelse o gözlerle birilerini aldatabilirsin…


Nereye kadar?


İşte asıl öz burada…


Nereye kadar? Cevabı da hazır…


Nereye kadar?


"Yalancının mumu yatsıya kadar..."


03.05.2008

19 yorum:

Adsız dedi ki...

hiç unutmadığım-unutamayacağım bir an'ı mı paylaşmak isterim...çoook eski yıllardan(gençliğimden)
orta yaşın biraz üstü,gerçekten beyefendi konuştuğu zaman sohbeti dinlenir hatta o konuşulanların içinden cımbızla çeker misali aklmızda yer edebilen harika sözleri olan bir büyüğüm...işte bu dönemden kalan"gözler"le ilgili şöyle demişti;"konuştuğunuz her kim olursa olsun gözlerinin içine bakarak konuşun"hemen açıklamasını da yaptı...bu konuştuğunuz kişiye gösterdiğiniz saygının bir ifadesidir demişti...
daha sonraki zamanlarda da duyduğum bu kii bana göre de olmalı diye düşündüğüm ciddiyetin-saygının bir göstergesi diye kabül ettiğim ama sizin yazınızla harmanladığımda gözlerin cinselliğe bir çağrı gibi gibi...yazınızda çok güzel ifade etmişşsiniz.
Sevgi ile Saygılar

hikayelerdirgeriyekalan


Nereye kadar?
İşte asıl öz burada…
Nereye kadar? Cevabı da hazır…
Nereye kadar?

"Yalancının mumu yatsıya kadar..."

suskunbiradam dedi ki...

Büyüğünüz ne doğru söylemiş değil mi? Gözler sohbetlerde gerçekten saygı ifadesidir. "Seni dinliyorum... Senin sözlerine önem veriyorum" demektir.

Gözlerin; dinde "Nazar", ruh bilimde "Elektrik veya enerji", bilimdeyse bir çekim enerjisi yaydığı doğrudur. Ama çeker. Aşkı söylemez. Aşkı anlatmaz. Sevdayı göstermez. Öyle olsa Aşık Veysel aşık bile olamazdı.

Katılıyorum. Cinsel anlamda çekimi vardır; aşkı değil ama... İşte o çekim gücünü, hoşlanmayı sevgi ya da sevda sandığımızdandır ki başımız beladan kurtulmaz, hoşlanmayı, arzuyu aşk sayar ve başımızı belaya sokarız...

Sizi burada hep görmek istiyorum. Gerçekten Blogcu'da değer verdiğim bir arkadaşsın. Doğruların var, temel olmazsa olmazların var ve arkasındasın. İşte bu dirayetliliğe ben şapka çıkarıyorum.

Orda ol; ama buraya da gel... Bak bir dolu kişi olduk ordan gelen. Gerçi biz gelmedik. Blogcu dili ile değil; ama davranışlarıyla bizi yolladı...

Sevgiler.. Saygılar yüreğinize...

tufan dedi ki...

Selamlar üstadım,doğrusu ne diyeceğimi şaşırdım,bende bazen bu sınıfa dahil oluyorum yazdıklarımla.
Ama yazınızı okuyunca'da hak vermedim'de değil,düşündüm şöyle bir,yazdıklarımızda ne kadar gerçeğiz diyerek,şiirlerde yazdıklarımız gerçekten etkilendiğimizden'mi yoksa beynimize kazınan kelime oyunlarımı.
Fakat şunuda eklemeden geçemeyeceğim sevgili üstad,ben gözlerin yüreğin dili olduğuna çoğu zaman inanmışımdır,ister buna kendimizi kandırmak diyelim,ister okumayı iyi bildiğimizi söyleyelim,hepimizin arzusu mutluluk denen o güzel haz'dan biraz tatmak değilmi,adına yalan dünya dediğimiz bu alemde bir yanlışımız'da varsın bu olsun sevgili üstad.

"Sen ruhumu oku benim… Ya körsem? Aşkım ne olacak?" bunada bayıldım,itiraf edeyim.



Saygılar sevgiler

gülsen VAROL dedi ki...

YAA ANLATAMAYACAĞIM ÖLÇÜDE ŞAŞIRDIM.. SAYFANIN AÇILIŞINDA PEÇE ARASINDAKİ O GÖZLERİ GÖRÜNCE... HEMEN... HEMEN GERİSİNİ OKUMADAN YORUM SAYFASINA GİRMEK VE "siiiiiiil bunu hemen Sil bu resmi Turgay!!!.." DİYE YAZMAK/BAĞIRMAK İSTEDİM..
AZ DAHA YAPIYORDUM DA.. AMA SENİ İYİ TANIMIŞIM DOSTUM. DEDİM Kİ İÇİMDEN BU RESİM BURAYA KONMUŞSA BİR NEDENİ VARDIR..

EVET VARMIŞ.. HAKLI SEBEBİ OKUYUNCA İNFİALİMDEN UTANDIM.SENİN O YÜCE GÖNLÜNE KURBAN OLAYIM..
ŞU YAZDIKLARINI OKUYAN GÖREN VE ANLAYAMAYAN GÖZLER KÖRDÜR ZATEN SEVGİLİ SUSKUNADAM..ÜSTELİK HİSSİZDİR DUYGUDAN YOKSUNDUR..SEN PARALAMA KENDİNİ!

Ecehan dedi ki...

Bir de şurdan bakalım. Doğuştan tiyatrocu değilsen, hatta gözlerinin rengi de muhteşem değilse bile, hatta bakışlarında da büyülü bir özellik yoksa, hatta masken de çok güzel değilse o gözlerle birilerine kendini anlatabilirsin. Hem de öyle anlatırsın ki; 20 sene sonra karşılaştığında bile herşey, bıraktığın yerden alır başını devam eder. Gider gidebildiği yere....
Körlük mü? O sadece irisle mi ilgili sanırsın?

suskunbiradam dedi ki...

Tufan...

Sevgili dostum, aslında hata denen birşey yoktur. Kendimizce yarattığımız doğrularımız, şartlanmalarımız vardır. Ve o şartlanmalar bize mutluluk veriyorsa varsın hatalarımızla, sevaplarımızla mutlu olalım.

Gözler konusunu irdelerken ben bir hayata bakışı ve o hayata bakıştaki deneyimleri koydum tabii ki ortaya. Ve belirttiğim gibi gözlerdeki elektriği asla inkar edemeyiz. Bilimsel bir gerçektir. Ama o elektrik için de gözlere bakmak gerekmez bence.

Haaa... Çok zaman masumiyet dolu bakışlardan etkilendiğimiz ve belki de masum olmayan birine tehlikeli yaklaştığımız gibi tersi de olabilmekte. Bakışlarında elektrik az olan, ya da masum bakmasını bilmeyen çok temiz, çok güzel bir yüreği bu nedenle saf dışı bıraktığımız da olmakta.

Sahi... Körlere, sakatlara, çirkinlere bakış tarzımızın nedeni de bu olmasın?

Saygılar...

suskunbiradam dedi ki...

hasretsenfonileri...

Deseydin silerdim zaten... :) Seni bir resme mi kırardım?

Tüm güzel sözlerine layık olabiliyorsam ne mutlu bana.

Saygılarım, sevgilerim, selamlarım güzel yüreğine...

suskunbiradam dedi ki...

Ecehan...

Tersten almaya hiç gerek yok :) Sakın o senin dediğin gönül gözü olmasın... İnan bana bunun için karşı karşıya bir güneş batımında oturup, göz göze bakışmaya gerek yok. Gönül gözünün elektriği kıtalar arasında da vardır.

"O sadece irisle mi ilgili sanırsın?" derken beni teyit ettiğini görüyorum aslında...

Tıpkı burada hiç görmediğimiz, hatta belki de hiç göremeyeceğimiz insanlara gönül gözünün elektriği ile dost, arkadaş, sırdaş, sevgili olabildiğimiz gibi...

Bence yani... :)

Selamlar...

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

O kadar güzel anlatmışsın ki! Ben de gözlerin ruhun aynası olduğuna inanmayanlardanım. O kadar güzel ama boş bakan insan var ki etrafta.Seviyorum der bakışlar ama iş emeğe iş fedakarlığa geldiğinde göz,temastan kaçınır boşluğa dikilir.
Kalbin aynası yürektir;gösterdiği emektir.

Sevgilerle.

bilge dedi ki...

göz var bakmasını bilmez göz var görmez sahi körler nasıl aşık olacaklar..sevgi sonsuzdur o da yürek ister sevgilerimle..

Sedencik dedi ki...

körse ...gönül gözüyle görür ama yine görür...
hatta ne kadar gizlerse gören göz...
kör daha net görür :)
''tiyatrocuysa,renk muhteşemse,bakışlar büyülüyse''
demişsiniz...
üçü bir arada biraz zor...
tek tek de olsa karşılaşma olasılığı yine düşük :)

diyeceğim o ki...
evet...
ilk bakışla yalan anlaşılmaz...
ama son bakışla anlaşılır...
ilk ve son bakış arası zaten tanıma evresi...
beden dilinin en güçlü iletişimi gözlerdir :)
ve beden dilide heryerde söylendiği gibi genel değil...
kişiye özeldir...
ellerinize sağlık...
sağlıcakla...

suskunbiradam dedi ki...

çoban yıldızı....

Son cümle ne kadar hoş, ne kadar şiirsi. katılıyorum...

Sevgiler...

suskunbiradam dedi ki...

bilge...

Çok doğru. Son cümle ne kadar güzel. Asıl var iken vekile ne gerek?

suskunbiradam dedi ki...

sedencik...

Çok doğru... Gönül gözü bakan gözden daha net görür :)

Selamlarımla...

Amozonik dedi ki...

Bu bakışlar ürkütücü...

Beyin ile ilgileniyorum daha çok :)

saygı ile teşekkür ederim..

Dalgaları Aşmak dedi ki...

körlere aşk yasak olur mu hiç ?
"Melek doğduğundan beri içinde yüzdüğü karanlıktan, parmak uçlarıyla dokunarak ve okuyarak çıkarken, çocukluğundan beri aşık olduğu delikanlıyı ele vermemek uğruna, parmaklarının ucu yakılarak yitirdiği gözlerini, ayak parmaklarının uçlarında yeniden edinir. Ve en güzel aşk şiirlerini okur."

suskunbiradam dedi ki...

Dalgaları Aşmak....

Güzel bir nakledişti. Gönül gözü gerçeğini dillendirmesi açısından da önemliydi...

Teşekkürler...

Selamlar...

Hamiyet dedi ki...

Eğer bir insan sahteyse gözleri de ruhu da yalandır, sahtedir.

Ve diyorum ki; bir insanı tanımak için bazen yıllar gerekir, bazen de tek bir söz, bazen fedakarlık, bazen de öz ve yetmez insanı tanımaya sadece bir çift göz...

Güzel yazını tekrar okumak güzeldi...
Sevgiler Suskunadam...

suskunbiradam dedi ki...

Hamiyet...

Bu konularda seninle her zaman düşüncelerimiz aynıydı...

Teşekkürler...

Sevgilerimle...

Yorum Gönder